Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Besviken

leave a comment »

Ett av mina favoritprogram i radio är som tidigare sagt Spanarna i P1. Sedan en lång tid tillbaka ligger det dock en liten besvikelse bakom lyssningen på några av mina favoritspanare, främst Jessika Gedin. Det handlar om en vid det här laget närmast historisk tilldragelse, då den redan ligger långt tillbaka i tiden, nämligen det korta mediedrevet kring Elit-listan. Det uppdagades att Alexander Bard bland andra höll i ett e-postbaserat diskussionsforum för ett antal av sina kompisar (ett ganska stort antal, vad det verkar) vari åtminstone vad rapporteringen antyder huvudsyftet bestod i att häckla, håna och förnedra andra i samma bransch som ”de invigda” men som stod utanför. Detta kom till något sånär allmän kännedom efter att en av medlemmarna på listan tröttnat och offentliggjort en del av inläggen.
Det här kunde inte undgå att nämnas även i Spanarna, då åtminstone två av medlemmarna på listan, sagda Gedin och Calle Norlén, även är spanare. Men vad som stör mig är att den vinkel som Elitlistans invigda och försvarare anlade var att listan var intern och inte för allmän beskådan, underförstått att ”internt får man väl tycka vad man vill och uttrycka sig hur man vill om andra”. Man bemötte aldrig – förmodligen för att man aldrig heller fick – följdfrågan: men ska man ha en diskussionsklubb som går ut på att förnedra och förtrycka andra människor? Jag tycker inte det, och jag är glad att listan åtminstone kom upp i ljuset, även om det var väldigt hastigt övergående, men ledsen att debatten synbarligen inte påverkade människor jag i övrigt respekterar mer än vad det gjorde.

Jag avslutar med att citera Andreas Ekström i Sydsvenska Dagbladet samma morgon som artikeln om Elit-listan publicerades:

”Luta er nu tillbaka och se på när en rad makthavare försöker bagatellisera sin kotteribildning. Se hur journalister försöker säga att det inte är så noga att de vet saker som de förbinder sig att inte berätta om, att något så stentråkigt, högdraget och gammaldags som yrkesetik bara är viktigt då det passar. Se hur de för söker förringa detta som de är beredda att gå över lik för att tillhöra.”

Annonser

Written by Then Swänska Argus

28 mars 2009 den 13:17

Publicerat i Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: