Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

J’accuse!

leave a comment »

Det strängaste straff som katolska kyrkan kan utdöma är exkommunicering, det vill säga uteslutning ur kyrkogemenskapen. Man får då inte besöka sin kyrka tror jag, man får i alla fall inte ta nattvarden. Religionsutövning är till stor del grundad ett starkt mänskligt behov av tillhörighet, varför detta kan vara ett nog så kännbart straff.

Detta mycket hårda straff har alltså utdömts av en en biskop i Brasilien mot en mamma som låtit sin nioåriga dotter genomgå en abort efter att hon blivit gravid med tvillingar efter att under en längre period blivit våldtagen av sin styvfar. Samma straff utdömdes även för den läkare som genomförde aborten. Påven har stött biskopens exkommunicering. Den styvfar som under en period våldfört sig på sin nioåriga styvdotter och gjort henne gravid får inget som helst straff av kyrkan! Man säger något i stil med att ”det var dumt gjort” och att han bör bikta sig och få Guds förlåtelse. Så för att ha förstört en nioårig flickas hela framtid räcker det att sätta sig i ett stängt bås bredvid ett annat stängt bås där det sitter en man i prästrock och sedan säga att ”det var dumt det jag gjorde” så att prästen kan säga ”Gud förlåter och älskar dig”. Det fina i kråksången för våldtäktsmän och barnmisshandlare är att man vare sig behöver mena det eller ha för avsikt att aldrig göra det igen; skulle det hända igen kan man bara uppsöka en kyrka. För den gudomliga domstolen står ju över den mänskliga, eller hur?

Även svenska katolska kyrkan backar upp den brasilianska biskopens bannlysning. Helena Darcy, ordförande för den organisation inom katolska kyrkan i Sverige som arbetar med medicinsk-etiska frågor, försöker gömma sig bakom att exkommuniceringen inte är en ”aktiv handling” av kyrkan.

Mamman och läkarna har uteslutit sig själva genom att medverka till aborten, eftersom att ta någons liv alltid leder till uteslutning. Däremot tillhörinte våldtäkt inte dessa allvarliga brott, vilket innebär att pappan inte automatiskt blir utesluten.

Att rädda liv är dock inte så mycket värt i kyrkans ögon att det kan uppväga att avsluta ett ofött liv. Enligt uppgift vägde den nioåriga flickan 39 kilo och var gravid med tvillingar, en fullgången graviditet skulle innebära stor fara för flickans liv även rent fysiskt, inte bara med tanke på vilket psykiskt tillstånd flickan redan är försatt i och skulle behöva leva med i resten av sitt liv.

Allt är således brottsoffrens och dess anhörigas eget fel, och kyrkan behöver inte ha någon intern diskussion om sin egen etik, tydligen. Jag tycker det stinker, det här är en vidrig hantering av människoliv, och du religiöst aktive bör fundera över din del av ansvaret för kyrkans moral och etik.

Annons

Written by Then Swänska Argus

28 mars 2009 den 11:14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: