Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

En unken soppa

leave a comment »

Plötsligt har Wanja Lundby-Wedin kommit att sitta löst. När AMF-affären började rullas upp var det först påtagligt hur lite det egentligen blåste kring LO-basen, men ju längre affären dröjt sig kvar i debatten kring direktörslöner och bonussystem har hennes till synes mycket starka position kommit att svaja betänkligt. Både hennes egen bristande krishantering och vindflöjlar i hennes omgivning har starkt bidragit till detta.

Det är beklämmande att se Mona Sahlin nu plötsligt ta sin hand ifrån Wanja när det visat sig att förtroendet för henne själv fortsätter att dala. För ett par veckor sedan uttalade Mona Sahlin, på känt socialdemokratiskt manér, sitt ”fulla förtroende” för Lundby-Wedin. (Om jag hade en position inom eller i anslutning till socialdemokratin och en partiledare uttalade sitt ”fulla förtroende” för mig skulle jag omedelbart börja se mig om efter ett nytt jobb. Det är som när Leif Silbersky dyker upp som advokat i ett uppmärksammat rättsfall; man förstår att vederbörande måste vara skyldig.) För två dagar sedan publicerades en opinionsundersökning där stödet för socialdemokratin för första gången på länge är lägre än för moderaterna. På ännu ett känt socialdemokratiskt manér ser man det som dags att ”göra något”, inte förändra sin politik eller visa politisk dådkraft och ansvarstagande – nej, dags att utse en syndabok: Wanja Lundby-Wedin ligger nära till hands den här gången. Att Mona Sahlin tycker att Wanja ska lämna sin plats i AMF:s styrelse tror jag bara tyder på att hennes mediarådgivare inser att det vore ännu värre att plötsligt dra tillbaka sitt stöd för henne som LO-bas. Om hon nu avgår från LO, vilket plötsligt inte framstår som helt otroligt, så kan i alla fall Mona Sahlin i efterhand låtsas att hon inte var med på det tåget.

Vad handlar det här om, egentligen? Ännu en svensk specialgren; inkompetens och/eller girighet – men inte direktörernas girighet, utan Wanja Lundby-Wedins. (Det var väldigt frestande att kalla det för vanlig hederlig socialdemokratisk inkompetens, men man måste nog medge att den är ganska allmänt spridd.) Wanja Lundby-Wedin är ordförande i LO. Det är en mycket högt uppsatt position förstås, vilket medför ett oerhört stort ansvar. Samt en hög lön. Denna höga lön gör man skäl för bland annat för sitt stora ansvar och den dignitet av arbete man har, men också för att man förmodligen inte kan påräkna en vanlig 40-timmarsvecka med sex veckors semester. Utöver detta påstår Lundby-Wedin att hon har tid att sitta i 24 styrelser! Om vi bara låtsas att alla dessa styrelser har ett enda styrelsemöte per år, samt att åtminstone fyra av dem arbetar under sommaren – vilket båda är helt orealistiska förutsättningar – så ska Lundby-Wedin sitta i två styrelsesammanträden per månad. Det kanske är görligt, men lägg därtill att eftersom vi nu för argumentets skull accepterade förutsättningen att företag som AMF-pension anser sig kunna drivas av en styrelse som träffas en gång per år, så ska detta styrelsemöte kunna avhandla allt som gäller ett helt verksamhetsår. När Lundby-Wedin kommer till detta enda möte, som förmodligen varar en hel dag, måste hon alltså vara komplett inläst på hela årets verksamhet i AMF-pension. Samt någon vecka senare i nästa styrelse. Och nästa. Och nästa… Jag tror inte en sekund på det. Jag tror att Lundby-Wedin är girig på pengar och position och har satt sig i dessa styrelser för att uppnå just detta, och hoppas att hon ska komma undan med att sitta av tiden.

Det senare verkar för övrigt vara just vad hon gjort, eftersom hon under fem år inte uppmärksammat de pensionuttag som hon nu plötsligt tycker är helt oacceptabla. Lundby-Wedin har själv varit med (eller satt hon och sov eller var frånvarande vid det mötet, vilket inte torde vara helt otroligt med tanke på den självpåtagna arbetsbördan?) och beslutat om den form i vilken den avgångne vd:ns pensionsavtal skulle göras upp, nämligen av ett utskott utanför styrelsen som fick mandat att såväl utforma som besluta om uppgörelsen. Om inte Lundby-Wedin var medveten om detta så var det hennes ansvar att vara det, det går inte att i efterhand påstå sig ”grundlurad”. Dessutom finns årsredovisningen där, och där står det ganska klart att läsa vilken pension vd:n tagit ut. Kan man inte läsa en årsredovisning naggas åtminstone mitt förtroende för en LO-bas i kanten, kanske borde även hennes eget (Mona Sahlins!) göra det.

I många av de styrelser där Lundby-Wedin haft uppdrag har hon suttit just som representant för LO, vilket innebär att det i uppdraget ingår att inte bara delta i styrelsens arbete utan att företräda LO och dess uppfattningar. Vilket tills nu har sagts vara att motverka skenande löner, pensioner och bonusprogram. (Men man kan undra när det visar sig att LO:s tidigare avtalssekreterare Erland Olauson pension sköt i höjden när han under sitt sista halvår fick en kraftfull löneförhöjning i och med att han avgick som avtalssekreterare och gick tillbaka till sin gamla tjänst.) Utöver dessa 24 styrelseuppdrag har Lundby-Wedin haft en del internfackliga uppdrag. Sedan tror jag hon har en familj också, och kanske till och med ett liv (hon sjunger enligt egen uppgift i kör också, och varje kör med självaktning repeterar minst en gång per vecka, samt har konserter)! Och dygnet har fortfarande, sist jag kollade, endast 24 timmar.

I ett pressmeddelande från Wanja Lundby-Wedin uppges att hon nu avgår från AMF:s styrelse, samt även från AFA och Aftonbladet.

Jag kommer nu att fokusera helt för fackföreningsrörelsens stora utmaningar under den ekonomiska krisen.

Var har då hennes fokus varit under de gångna drygt åtta åren?

Annonser

Written by Then Swänska Argus

06 april 2009 den 08:41

Publicerat i Personer, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: