Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Du får det du måste, eller du måste det du får?

leave a comment »

En av beståndsdelarna i AMF-historien handlar om pensionerade vd:n Christer Elmehagens pension. Han har, liksom många andra av AMF:s pensionssparare haft ett sparbelopp stående i en traditionell pensionsförsäkring hos AMF. Under höstens börskrasch såg sig AMF tvunget att göra ett så kallat återtag, det vill säga skriva ner pensionsförsäkringens värde med cirka 8 procent, vilket drabbade omkring 3 miljoner pensionssparare. Som vd kände Elmehagen naturligtvis till att detta återtag var nära förestående, och kunde flytta sitt sparande till en av AMF:s långa räntefonder i stället, där inget återtag gjordes. Elmehagen undkom på detta sätt ett återtag med omkring 2,7 miljoner kronor på hans pensionskapital på 33 miljoner kronor.
Den springande punkten här är att Elmehagen fortfarande inte förstår vad han gjort för fel; han har ju bara följt gällande regelverk! Han har till och med kontrollerat saken med bolagets egna jurister som sagt att det hela är kosher. Han kan, pressad av opinionen, medge att det var ”klantigt” att inte göra affären öppet, ”man kanske borde ha gått ut med ett pressmeddelande så hade det hela varit transparent”, och kan samtidigt inte låta bli att skylla på någon annan, förslagsvis ägarna genom styrelsen, som inte gjort upp tydligare regler för att sådana här transaktioner ska bli offentliga. Men vad han vägrar inse är att opinionens missnöje inte beror på affären kommit i dagen inte genom att han själv eller AMF redovisat den, heller inte (i de flesta fall) på att det handlar om mycket pengar, utan på att bara för att det finns ett regelverk som säger att man FÅR flytta pensionspengar för att man vet att de kommer att minska, så betyder inte det att man MÅSTE! Det här är en genomgående och ofta uppdagad brist på förståelse för ”vanliga människors” förhållanden som gång på gång visar sig hos direktörer, topp-politiker, fackpampar och maktmänniskor i allmänhet.

Många gånger skulle också debatten förvisso må bra av ett lugnare tempo och en mer sansad syn på vad som faktiskt händer. Även de mest uppbragta vänsterdebattörer som i mycket högt tonläge med stor indignation fördömer exempelvis Elmehagens girighet skulle flytta sina pensionspengar inför ett förestående återtag om de hade chansen. Det ska man också komma ihåg när man pekar finger mot andra.

Annonser

Written by Then Swänska Argus

08 april 2009 den 09:03

Publicerat i Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: