Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Nu är hon "hemma", alltså

leave a comment »

Jag kan inte upphöra att förvånas över den ensidiga och partiska sympati som media visat Annika Deasy i många år, och som nu om inte nått resultat i och med att hon överflyttats till svenskt fängelse så åtminstone fått se sitt mål uppnått.

Först: hon är trots allt svensk medborgare, såvitt jag vet, och jag vill hålla på att den svenska staten alltid ska verka för att svenska medborgare får avtjäna sina straff i hemlandet (så det finns med andra ord en hel del arbete kvar att göra med tanke på att det finns över 130 svenska medborgare i fängsligt förvar utomlands). Därför är det inget konstigt om den diplomatin också verkar för Annika Deasy, hur svårt hennes brott än må vara. Men bara om hon inte är ett särbehandlat fall. Det är antingen alla eller ingen, svenska staten kan inte bara arbeta för vissa utlandsdömda svenskar.

Så länge som hon nu har suttit i fängelse kan jag mycket väl tänka mig att hon inte har många sociala kontakter kvar utanför fängelsemurarna, så en i Sverige boende mamma är förmodligen mycket viktig för fortsatt rehabilitering. Det var denna viktiga mamma som efter en skilsmässa flyttade med dottern och sin nye amerikanske pojkvän till USA. Men själv blev hon inte kvar, tydligen.

Men, jag återkommer än en gång till detta: svensk medias rapportering har varit så påfallande ensidig att det väcker stora frågetecken. För det första heter hon inte ens Annika Östberg längre, alla amerikanska papper vad jag har sett referar till henne med hennes egentliga namn Annika Deasy. Det verkar som om svensk media vill överdriva hennes svenska koppling för att göra hennes öde mer intressant för en svensk publik.

För det andra har hon på många håll framställts som i princip oskyldig till de brott som hon suttit fängslad för i 28 år, vilket i så fall skulle vara ett oerhört rättsövergrepp. Den verklighet som såvitt jag vet ligger bakom är att hon själv såväl erkänt som i noggrann detalj beskrivit det händelseförlopp som lett till fällande dom. USA är en demokrati och en rättsstat och man bör akta sig för att på hundratals mils avstånd döma ut en mordutredning och en rättsprocess. Själv säger mig mina fördomar att amerikansk rättsskipning till viss del drivs av hämndbegär och blodtörst, vilket skulle kunnat spela in här. Den pojkvän som höll i vapnet vid de båda morden hann begå självmord före domstolsprocessen, och det ligger måhända nära till hands att tro att ”samhällets vrede och hämndbegär” vändes mot Annika, att hon i någon mån blev syndabock. Den uppfattningen kan i viss mån spädas på när man exempelvis läser uttalanden från den mördade polismannens dotter, som inte visar någon som helst vilja till förlåtelse och försoning.
Den mördade polisen Richard Helbush t.v. T.h. Don Andersson, den polis som grep Annika Deasy.

Men, enligt domen så har mordutredningen landat i slutsatsen att Annika Deasy var den alltigenom drivande kraften bakom parets handlande; hon planlade det första rånmordet, avledde uppmärksamheten så att polismannen kunde mördas och laddade om vapnen och eldade på pojkvännen att skjuta mot de förföljande poliserna. Hon har inte i sak nekat till dessa anklagelser. Rätten har till och med funnit att hon var så pass drivande i skeendet att hon inte dömts för medhjälp till mord utan för mord!

Hon har som sagt inte nekat till anklagelserna, men åberopat sitt drogberoende som förmildrande omständighet, vilket kan vara en av orsakerna till att ingen av hennes fyra ansökningar om att få sitt straff tidsbestämt har hörsammats; man har inte tyckt att hon har velat inse och ta ansvar för sina brott.

Hon var dessutom inblandad i ett dråp före den här händelsen, där det mig veterligen inte var någon pojkvän som höll i vapnet.

”Svenskan” Annika Deasys koppling till Sverige är också väldigt svag; hon är född 1954 och lämnade Sverige vid sex eller elva års ålder (uppgifterna går isär, jag vet inte vilken som stämmer). Hon själv, än mindre hennes omgivning, kan näppeligen uppfatta sig som särskilt svensk. Hon har dock som sagt svenskt medborgarskap. Motivet för henne att vilja komma till Sverige (inte tillbaka, därtill är kopplingen alltför svag) för att avtjäna sitt straff här ser på avstånd ut att vara mer för att utsikterna att få straffet tidsbestämt och bli frisläppt är oerhört mycket större här än i USA. Californiens guvernör Arnold Schwarzenegger har nu suttit sina två mandatperioder, så han har inga opinionssiffror att oroa sig för, och därför kan han möjligen kosta på sig att ge efter för svenska påtryckningar på den här punkten. Hemmaopinionen verkar vara mycket starkt emot en överföring till svenskt fängelse, inte minst med tanke på just att det förmodligen leder till att hon snart är ute. Polismord betraktas mycket allvarligt i USA.

Skrivet i ämnet i andra media:
Sesam SvD – Artiklar om Annika Östberg
SvD: Annika Deasys mamma om att hon nu landat i Sverige

Annonser

Written by Then Swänska Argus

09 april 2009 den 12:32

Publicerat i Journalistik, Personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: