Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

EU-parlamentsvalet

leave a comment »

Snart kan jag inte se mig om i någon nyhetsrapportering; vart jag än vänder mig sitter någon skitnödig röstfiskande politiker och vevar på ”man kan inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration” (lugn, de röstar inte på dig ändå!) och ”teknikens utveckling kan man inte hejda”-positivet. Och den svenska i vanlig ordning urmesiga medlöpande journalistkåren ställer heller aldrig motfrågan: varför ska inte kreatörer kunna leva på sitt skapande? Varför är det viktigare att bortskämda ungdomar ska kunna skaffa sig vad som helst gratis än att kreativa upphovsmän ska kunna försörja sig på att skapa den musik, litteratur, konst etc som uppenbarligen förtjänar och vinner spridning?
Det här handlar inte på något sätt vare sig om teknik eller integritet; bara om försörjning och stöld. Det finns inget moraliskt riktigt argument i att det bara för att det är lätt att stjäla skulle vara mindre olagligt. Det blir rent löjeväckande när man i debatt efter debatt låtsas att frågan handlar om fildelning; man pratar för eller emot fildelning och man pratar om att legalisera fildelning. Vakna upp och känn lukten av bacon: Fildelning är redan lagligt! Att mångfaldiga och sprida upphovsrättsskyddat material utan tillstånd av upphovsrättsinnehavaren är däremot olagligt. Svårare än så är inte den här frågan.
Det är lagligt att bygga bilmotorer som kan skrämma upp ett fordon i hastigheter långt över 200 km/h – men det är inte tillåtet att framföra fordonet på allmän väg i Sverige i högre hastigheter än 110 km/h. Svårare än så är det inte. ”Alla” bryter mot den lagen också, men ingen pratar om att man inte kan ”kriminalisera en hel generation” för det.
Längst i frågan, med påklistrade, självgoda leenden, kommer några plattnackar som lyckas kläcka ur sig ”självklart ska de som skapar få betalt för det de gör, det får man lösa”. Det får man lösa, alltså?! Så generöst och trevligt. MEN LÖS DET FÖRST DÅ!

Annonser

Written by Then Swänska Argus

06 juni 2009 den 00:09

Publicerat i Kultur, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: