Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

"Gud finns nog inte"

with 9 comments

Humanisterna i Sverige bedriver just nu en annonskampanj i Sverige med ovanstående budskap. Göran Rosenberg skrev om den i DN idag och tyckte att det var uppseendeväckande att den fått så lite genomslag. Han drog också den felaktiga kopplingen som den religiösa menigheten gärna gör, att det handlar om olika trosinriktningar som bryts mot varandra, att humanismen skulle vara ytterligare en ”religion” bland andra. ”De kristna tror på en Gud och humanisterna tror på inte en gud.” Felslutet i det hela är att humanismen inte ”tror på”, då tro är försanthållande utan bevis. Humanisterna har inte sett några bevis som vederlägger guds existens. Det är ett felslut att kalla detta för en ”tro”.

Annonser

Written by Then Swänska Argus

15 juni 2009 den 11:41

Publicerat i Uncategorized

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Humanisterna TROR PÅ att gud inte finns trots att de saknar bevis som vederlägger att han inte skulle finnas. Det gör humanisterna till ytterligare en "religion", eller kanske mer korrekt uttryckt: trosrörelse.

  averater

  15 juni 2009 at 14:09

 2. AVERATER: Jag emotsäger det att ateismen som företeelse skulle vara en religiös tro, jag förstår inte hur någon kan göra den tolkningen. Ateismen är just frånvaron av en sådan. Om man säger att man inte tror på en religiös makt, då har man inget alternativ till denna, man har helt enkelt ingen faktor som ersätter. Där är helt enkelt ingenting, det är för ateister en onödig ekvation. Varför lägga en sockerbit i Coca Colan, då det inte kommer märkas? För en religiös är detta bisarrt eftersom det förmodligen hos en religiös individ alltid måste finnas en skapande entitet eller ett syfte i tillvaron. Hos en ateist saknas detta behov. Om det är genetiskt eller erfarenhetsbaserat eller en tankeoperation eller en hormonell kausaleffekt är irrelevant. Vi är alla människor och oavsett vår livsinställning är vi lika värda och lika berättigade till en fullständig livsupplevelse.

  Nikola

  15 juni 2009 at 14:51

 3. Humanismen är måhända en livsfilosofi, men ej en trosrörelse. En "tro" är att hålla något för sant som ej kan bevisas, exempelvis existensen av en företeelse kallad "gud". En ateist "tror" inte, i avseende på gudomar. Det kan inte kallas en trosrörelse bland andra, då det är just själva avsaknaden av "tro" som är kärnan.

  Argus

  15 juni 2009 at 15:29

 4. Den tro man gör sig skyldig till bland humanisterna är att det enda som existerar är det vi kan mäta. Detta är en metodutsaga som det inte finns några bevis för, och ett filosofiskt program bland alla andra och på så vis på samma nivå som religionen. Att man utifrån sin egna filosofiska ståndpunkt menar att det är en icketro eller vad man nu säger, är bara ett tecken på kulturell närsynthet.

  Excelsis

  15 juni 2009 at 15:39

  • Humanisten tror inte att det enda som existerar är det som vi kan mäta, däremot tror vi att allt som existerar har sin naturliga förklaring (”naturlig” i motsats till övernaturlig). Det kan vara så att vi inte känner förklaringen idag, eller att vi har kommit fram till ”fel” förklaring i väntan på bättre forskning, bättre metoder eller dylikt. Newtons teori om gravitationen var en alldeles utmärkt förklaring i det system där den tillämpades, men allteftersom tiden gick visade det sig att det behövdes mer förfinade teorier, vilket så småningom också kom. Men när det visade sig att det Newton stipulerat inte fullt ut beskrev hela verkligheten vänder sig vetenskap och humanism inte mot tro på övernaturliga fenomen, utan forskar vidare. Vetenskapliga framsteg har aldrig kommit ut religiös tro.

   thenswanskaargus

   02 juli 2009 at 11:31

 5. Varför är det viktigt för den religiösa menigheten att kalla humanismen för en religion?

  Argus

  16 juni 2009 at 09:50

 6. Wikipedia:
  En religion är ett trossystem som grundar sig på föreställningar om en eller flera gudar, andar, transcendenta själar eller andra övernaturliga fenomen.
  Prismas uppslagsbok:
  Religion – gudsdyrkan, gudalära, tron på ett eller flera gudomliga väsen eller ett högsta värde.
  Susning.nu:
  …en tro på det transcendenta, en högre makt eller en gud.

  Humanismen är just detta, tron på människans förnuft och att världen kan förklaras genom att studera den och att alla företeelser däri har en naturlig förklaring, även om den för tillfället kan vara okänd.

  Argus

  16 juni 2009 at 09:56

 7. …och slutet av meningen glömde jag: "därmed är den ateismen inte en religion".

  Argus

  16 juni 2009 at 10:05

 8. Att kalla båda sakerna för tro är ju bara ett missbruk av svenska språket i vilket uttrycket "tro" har olika betydelser. Tro kan ju betyda övertygelse, tillit eller antagande.

  Begäret att du skall vara övertygad om något hör religionen till. I vetenskap etc är detta ett handikapp.

  JemyM

  17 juni 2009 at 14:49


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: