Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Religion – en vanföreställning med särställning?

leave a comment »

Varför verkar religionen ha en särställning som personlig livsfilosofi i vårt samhälle? Ta följande tankeexperiment (jag hoppas Humanisternas ordförande Christer Sturmark ursäktar att jag lånat av honom):

Tänk dig att en kompis till dig medicinerar mot sitt höga blodtryck. På senare tid har han dock slutat ta sin medicin, därför att han är övertygad om att CIA har förgiftat hans medicin och har för avsikt att mörda honom. Om du ringer en läkare för din väns räkning och dessutom lyckas få vännen att träffa denne läkare, så ställer denne förmodligen diagnosen paranoida vanföreställningar, kanske till och med konstaterar en psykisk sjukdom.

Säg att du har en annan kompis som nyligen slutat träffa den flickvän han haft ett långt förhållande med. När du frågar varför berättar han att han gått med i en församling som förklarat för honom att han kommer att hamna i helvetet om han praktiserar sex med någon han inte ingått äktenskap med. Han kan heller inte svära som förr, då det kommer att skaffa honom samma öde. Om du i det här läget ringer till en läkare kommer denne inte ens att be att få träffa din vän – han är ju inte sjuk, bara nyfrälst! Han har blivit religiös! Och detta trots att det enligt alla tillgängliga synliga bevis är stort mer troligt att CIA förgiftar medicin än att helvetet väntar oss efter döden. Det förstnämnda har bevisligen inträffat vid fler än ett tillfälle!

Annonser

Written by Then Swänska Argus

16 juni 2009 den 15:33

Publicerat i Livsåskådning

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: