Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Klarsynen förvänds i dunkel

leave a comment »

Det är besynnerligt hur religionen kan fördunkla även de normalt klaraste sinnen. Göran Rosenberg brukar vara en klartänkt och duktig journalist, men nu har han skjutit in sig på föreningen Humanisternas annonskampanj ”Gud finns nog inte”, och plötsligt blir han så luddig att jag får svårt att följa hans argumentation. I DN idag fortsätter debatten med ett inlägg från Humanisternas ordförande Christer Sturmark och ett svar direkt från Göran Rosenberg. Rosenberg spelar ut rasism-kortet, och i sammanhanget tycker jag det är illa valt. Jag tar avstånd från all rasism och vill bekämpa dess yttringar därhelst de uppträder, men man kan inte försöka ta poäng i vilken debatt som helst genom att hänvisa till påstådd rasism, med vetskapen att det är ett signalord i det svenska debattklimatet.

Jag kan hålla med om att Humanisternas opinionsbildande är väl tendetiöst ibland, och i webbtestet som ackompanjerar annonskampanjen är det ganska lätt att gissa vilka svarsalternativ som testskaparen tycker är ”rätt” svar. Å andra sidan är det så med precis alla tester, från VeckoRevyns ”Bör ni göra slut?” till valfri medias ”Vilket parti bör du rösta på i valet till EU-parlamentet”.

Göran Rosenberg menar något dunklet om att den symbolik som Humanisterna valt för att illustrera sin annonskampanj haltar; tre bilder – alternativa nationsflaggor? – visas: på blå botten en davidsstjärna, en halvmåne och ett kors. Det sistnämnda liknar förstås den svenska nationsflaggan hängd på tvären. Rosenberg menar då att korset i den svenska flaggan inte är en religiös symbol, och om jag tolkar det välvilligt så kan jag eventuellt förstå vad han menar. De flesta som ser den svenska flaggan idag ser inte det kristna korset, de ser en symbol för den svenska nationen/staten/folket. Men jag tror korset har hamnat där på religiös väg från början, där skiljer jag mig från Rosengren, och då har korset definitivt en plats i kampanjen. Kanske vill Humanisterna med sitt val av bilder väcka tanken att våra invanda symboler och kulturutryck hade kunnat se annorlunda ut.

Rosenberg särskiljer också davidsstjärnan och halvmånen från den svenska flaggans kors och menar att de två förstnämnda är religiösa symboler men det sistnämnda som sagt inte en religiös symbol i det här fallet. Då missar måhända Rosenberg att såväl Israel som Turkiet har de respektive symbolerna i sina nationsflaggor.

Annonser

Written by Then Swänska Argus

18 juni 2009 den 10:15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: