Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Den borna pedagogen Fjelkner har glömt sitt kall?

leave a comment »

Det ena lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, ska lägga ner sin mycket uppskattade och mycket väl spridda tidning Skolvärlden. Redaktionen är uppsagd, förbundet ska lägga ut sin mediasatsning på externa producenter. Man vill ha webbtidning och webb-tv, kanske även någon papperstidning kvar. En motivering är den som nu börjar höras lite överallt, nämligen att den något diffusa gruppen ”de unga” vill inte ha en papperstidning. SR:s Publicerat har rapporterat om detta, och bland annat idag utsänt en bandad telefonintervju med Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner. Fjelkner avböjer att ställa upp i den diskussion om fackpressen som blossat upp efter nyheten om Skolvärldens nedläggande. Hon kan ha goda skäl för detta, men bör kanske överväga hur det ser ut att huka undan debatt som följer på beslut man är ansvarig för att genomdriva. Många politiker och andra offentliga personer har gått före rakt in i den fällan, och det blir ofta till men för deras egen ståndpunkt, i den mån den finns.

Fjelkner skulle nu förklara förbundets beslut i en bandad telefonintervju, och det gick väl inte så bra. Om de argument som kom fram var de enda som talar för nedläggningen av en bland förbundets medlemmar  – och även icke-medlemmar – mycket uppskattad publikation, då var det inte mycket att komma med. Man kanske väntar sig större pedagogisk kompetens vad gäller att förklara ett kritiserat beslut, eller för den delen att ta en vidare diskussion, av ordföranden för ett akademiskt lärarförbund. Men Fjelkner har kanske glömt sin lärarbakgrund, det torde hända ganska ofta efter en lång facklig karriär.

Skolvärlden har kostat förbundet 20 miljoner årligen, Fjelkner vill nu erbjuda ”mer för pengarna”. Måste ”mer” alltid stå för kvalitet? För mig är det fullkomligt egalt om jag kan få bra, insatt, genomarbetad, saklig, koncis, analytisk journalistik i en tidning, på webben, i tv eller på radio; Jag behöver det inte på fler ställen än ett, det enda som spelar roll för mig är att det verkligen ÄR bra!

Annons

Written by Then Swänska Argus

20 september 2009 den 12:38

Publicerat i Journalistik

Tagged with , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: