Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

SVT:s Debatt

leave a comment »

Debatt i SVT har fått en ny programledare. Hon klarar sig väl riktigt bra, pekar lite väl mycket med hela handen (och då menar jag rent fysiskt!) och har några fraser hon upprepar lite väl mycket, men det är nog en inkörningsfråga också.

Men programmet lider som vanligt av ett formatproblem, ett öde som delas med övervägande delen av svenska debattfora: man förmår inte låta debatten leda någonstans, det viktiga verkar vara att uppvisa representanter för så många olika uppfattningar som möjligt. Sedan får alla häva upp sin röst – och det hävs ganska friskt – men det leder ingenstans, eftersom programmet inte har tagit sig frågeställningsprivilegiet. Största delen av debattiden går åt till repliker av typen ”det är inte det som är frågan egentligen, utan…” och så får vederbörande presentera sin ståndpunkt, vilken inte i och för sig behöver ha med huvudfrågan att göra, gång på gång i olika ordalag. Sedan är det nästa parts tur att anse att frågan egentligen är en annan, och sedan helst åter en tredje. Och debatten leder ingenstans.

Det bör vara debattledarens uppgift att formulera frågan, och se till att de inblandade i debatten håller sig till den. Debatt skulle kunna bli unika föregångare där!

Annons

Written by Then Swänska Argus

01 oktober 2009 den 08:36

Publicerat i TV

Tagged with , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: