Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Före i kön, stå för det!

leave a comment »

Ishockeyspelarna i Leksands A-lag har vaccinerats mot den nya influensan. Lagläkaren Ronny Borelius är också privatpraktiserande läkare inom landstinget, och som sådan kunde han erbjuda sig att vaccinera ”sina” riskgruppspatienter, varför han begärde ut och fick 50 vaccindoser. Dessa använde han sedan inte till sina riskgruppspatienter utan till spelarna i Leksands elitserielag i ishockey.

I vad som tyvärr är en alltför vanlig cirkus av undanglidande från ansvar pekar naturligtvis alla inblandade på någon annan och frånsäger sig sin del av ansvaret. Karin Börsholm är chef på distriktsläkarmottagningen som ansvarar för planeringen av vaccineringen av kommunens invånare, och säger att man inte har rätt att ifrågasätta en enskild läkares bedömning. Det må vara i någon teknisk mening korrekt, men här handlar det inte om bedömningen utan om vad läkaren i fråga faktiskt gjort. Under förespegling av att hjälpa till med vaccineringen av personer inom riskgrupperna, i första omgången främst gravida och vissa kroniska tillstånd som till exempel astma, så har Ronny Borelius begärt ut vaccin för att låta helt friska ishockeyspelare gå före i kön. Det måste inte bara vara en rätt för distriktsläkaren att ifrågasätta, utan en skyldighet.

Ett annat av tidens tecken är det ständiga jagandet av ytan. I DN:s pappersutgåva idag citeras en person ansvarig i Leksands ishockey på följande sätt: ”om det upplevs som att våra spelare har gått före i kön så är det djupt beklagligt”. Vad människan i knappt ens förtäckta ordalag säger är alltså att det beklagliga, kanske till och med förkastliga, inte är att fullt friska ishockeyspelare vid god fysisk vigör faktiskt gått före i en lång vaccinationskö, utan att det kanske upplevs så. Så mycket för ansvarstagande och etik inom idrotten!

Nå, det är klart, alla kan inte ha sådan tur som Karin Granberg, klubbläkare i Skellefteå AIK. Hon hittade en mycket bättre förklaring till att hon vaccinerade sina spelare: vaccinet var på väg att ”gå ut”!

[DN1] [DN2]

Annons

Written by Then Swänska Argus

30 oktober 2009 den 13:21

Publicerat i Nyheter, Sport

Tagged with , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: