Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Studier i mänsklig dumhet

with one comment

Då och då inträffar något som föranleder ett inlägg med ovanstående föga nyanserade rubrik. Den här gången handlar det om två företeelser ”i tiden” som tydligen tar fram somligas sämre sidor.

Nyligen rapporterades i gratistidningen Metro om kvinnor som skadats allvarligt sedan de köpt Botox över Internet och – injicerat sig själva! På Internet kan man på diverse mer eller mindre obskyra webbplatser hitta giftpreparatet för priser mindre än en tredjedel av vad en behandling på plastikkirurgisk klinik betingar. Och detta får tydligen inte tillräckligt många (alla) att rygga tillbaka utan verkar inspirera till att experimentera själva! Detta trots att det vid fler än ett tillfälle rapporterats om både olyckor och dödsfall vid kliniskt övervakade behandlingar utförda av läkare. Ett dricksglas av det verksamma nervgiftet i Botoxpreparatet skulle räcka till att förgifta hela Sveriges befolkning, att experimentera på egen hand med ett sådant preparat framstår inte som det mest välbetänkta.

Det andra handlar om det som numera går under beteckningen ”sociala medier”, närmare bestämt Facebook. Anna Millegårds Facebook-konto kapades av nätbedragare, Anna oförskyllt naturligtvis, men bedragaren lyckades lura till sig bankuppgifter av Annas Facebook-kompisar, vilket framstår som obegripligt; vem har fortfarande sådant dåligt omdöme att den lämnar ut sina privata bankuppgifter i en chatt på Facebook? I artikeln citeras Anna: ”Det såg ut som om jag chattat med folk jag inte haft kontakt med på jättelänge” om vad hon upptäckte när hon till slut kom in på sitt eget Facebook-konto och såg vilka aktiviteter som loggats på hennes konto, och som hon då inte utfört själv. Och dessa människor som hon inte haft kontakt med på jättelänge har alltså i en chatt på Facebook – där ”Face-rape” är ett begrepp som figurerar titt som tätt, och som betecknar just att någon hackat sig in på någon annans Facebook-konto och utfört olika saker i annans namn – lämnat ut koder från sina bankdosor! En bekant till Anna har enligt uppgift fått sitt konto länsat på 66.000 kr; naturligtvis en stor olycka för den drabbade, men samtidigt påfallande självförskyllt, om man förfar på ett så oaksamt sätt med sina egna bankuppgifter.

DN bjuder på fyra tämligen självklara tips för att slippa luras av nätbedragare: Lämna aldrig ut kontouppgifter eller kortnummer (duh!), använd säkra betalningssystem, upprätta köpekontrakt med och begär legitimation av dem du gör affärer med, och slutligen det mest självklara av dem alla: om något verkar för bra för att vara sant – så är det förmodligen det! Den enkla insikten hjälper både den som tror på självbehandling med nervgifter och på att det är en god idé att sprida sina bankuppgifter på medier som inte är säkrare än texten på ett vykort.

Annons

Written by Then Swänska Argus

07 februari 2010 den 15:51

Publicerat i Nyheter

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Studier i mänsklig dumhet February 2010
    […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: