Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Öppenheten som hot mot demokratin

leave a comment »

M

M

Under en lång följd av år avgjordes den inbördes namnordningen på partiernas valsedlar till kommun-, riksdags- och landstingsval av partiernas valberedningar och valkommittéer, som framlade förslag vilka sedan röstades igenom av partistämmor eller andra partimöten. Insynen i processen var inte särskilt stor. Allt eftersom intresset för politiskt engagemang i form av aktiv partitillhörighet avtog växte behovet av en mer tansparent process. Miljöpartiet och Moderaterna har till exempel tillämpat provval för att öka det krympande antalet medlemmars känsla av delaktighet i processen. Provvalen avgör inte ordningen på listorna men kan påverka densamma.
Nu har det avslöjats att moderater erbjudit sig att själva betala avgiften för nya medlemmar, givetvis mot en liten gentjänst, och vad skulle kunna passa bättre i sammanhanget än en röst i det stundande provvalet?
Nu kommer avhoppen i en strid ström, de namn som utpekats efter vad som utifrån verkar vara ett ganska gediget arbete av DN:s reportrar lämnar sina uppdrag. Två utredningar har tillsatts. Kommer utredningarnas slutsatser att redovisas offentligt? För mig som lekman visar det inte på någon lösning av problemet att de som angetts som inblandade avgår. Såvitt jag vet skulle de lika gärna kunna vara oskyldiga syndabockar, offrade för att vända offentlighetens ljus bort från det som ligger bakom själva beteendet. Det vore intressant om de som nu avgår klev ut i offentlighetens ljus i stället och berättade vad de har gjort. Vad tyckte de själva om det de höll på med? Jag har lättare att se mitt förtroende för politiker och parti återupprättat eller vidmakthållet av rakryggade människor som står för och motiverar sina handlingar än partier som sluter sig inåt, tillsätter utredningar som skjuts upp och vars resultat inte redovisas, samt uppvisar en massa avhopp som inte kommenteras mer än med det numera standardiserade svaret ”nu går vi vidare”. Men det är de vars förtroende man önskar åtnjuta som har att avgöra när man kan ”gå vidare” efter ett ”svek”, inte den felande parten.

Piratpartiet

Piratpartiet

I en något relaterad fråga har en riksdagskandidat för Piratpartiet har lämnat detsamma sedan det avslöjats att han manipulerat valresultat vid interna omröstningar. Mannen registrerade fiktiva partimedlemmar vid internetomröstningar och röstade själv i deras namn. På mig verkar denne man snarast som en ganska utmärkt representant för partiet, åtminstone om principen ”lev som du lär” ska räknas för någonting. Att allt som går att göra på ”nätet” ska vara ok brukar ju vara en viktig ståndpunkt för Piratpartiet, varför då inte även att fuska sig till interna positioner?

DN1 DN2 DN3

DN Bakgrund

SvD1

Annons

Written by Then Swänska Argus

16 februari 2010 den 08:34

Publicerat i Nyheter, Politik

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: