Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

I högsta grad part i målet

with one comment

Jenny Beltrán

Jenny Beltrán

Juridikstuderande Jenny Beltrán, maka till operasångaren Tito Beltrán, friad i Varbergs tingsrätt från anklagelser om sexuellt utnyttjande av minderårig 2007 och dömd i Ystad tingsrätt 2008 till två års fängelse för våldtäkt, har fått debattutrymme på Newsmill.se för att rycka till sin mans försvar. Naturligtvis omfattas även makar till dömda brottslingar av yttrandefriheten, men det är ändå problematiskt för en modererad nyhetssajt att stå värd för partsinlagor av vidstående slag. Det är inte svårt att se att Jenny Beltrán har svårt med objektiviteten när det kommer till hennes mans rättsfall. Detsamma verkar gälla även många av webbkommentatörerna; det förekommer ganska många inlägg av typen ”jag har hört talas om en annan som också tyckte han/hon var oskyldig, det måste vara fel på hela rättsapparaten”.

Tito Beltrán

Tito Beltrán

För utomstående lekmän tillgängliga fakta i målet (förutom förundersökningarna, vilka som i alla svenska rättsfall är offentliga handlingar) är att Tito Beltrán fällts i tingsrätten enligt ovan. Domen överklagades till Hovrätten, vilken i oktober 2008 fastslog våldtäktsdomen, samt ändrade tingsrättens yttrande i målet om sexuellt utnyttjande till en fällande dom. Till detta kom den nya åtalspunkten övergrepp i rättssak, vilket Beltrán befanns ha gjort sig skyldig till. Påföljden blev två år och sex månaders fängelse samt skadeståndsskyldighet. Riksåklagaren beslöt senare att avstyrka en prövning till Högsta Domstolen av Beltráns fall, varefter domen vann laga kraft. Beltrán är alltså befunnen skyldig och dömd i två instanser och nekad resningstillstånd. Det blir ingen lättvindigt. I ett mål som detta, i skarpt medialjus från alla håll, tror jag att även rättsväsendet lägger sig vinn om att hela processen sköts på ett sätt som tål all närmare granskning. Om man ska leta rättsövergrepp och förmoda många inburade oskyldiga tror jag att man ska leta på helt andra ställen än bland priviligierade medborgare med pengar och mediafokus i ryggen och med tillgång till de bästa(?) advokater som kan köpas för pengar. Hur går det för dem som inte kan köpa sig stöd av Pelle Svensson i sin rättsprocess? Det är dock tyvärr aldrig rättshaveristerna som anser sig stå med bevisbördan i hand, utan man tar sig privilegiet att närhelst det passar peka finger mot rättsväsendet och säga att det inte fungerar, och varje motargument tas som ett omvänt bevis. ”Rättssystemet fungerar inte, för det dömde Beltrán trots att han är oskyldig, och att han dömdes visar att han är oskyldig.”

Nu försöker Jenny Beltrán hitta missgrepp i kriminalvården också. Hon menar att Beltrán fått längre straff eftersom han vägrat delta i gruppterapi. För att få frigång med fotboja har kriminalvården enligt Jenny Beltrán krävt att Tito deltar i ett terapiprogram, något han vägrat göra eftersom det innefattar att bekänna sitt brott och prata om det med andra dömda. Tito hävdar fortfarande sin oskuld. Det kan bero på att han är oskyldig, men kan också vara ett uttryck för förnekelse. Ett första steg i många terapiformer är att sjukdomsinsikt (sjukdom är här en analogi; i Beltráns fall skulle det handla om insikt om sitt brott). Jag kan inte ta ställning till om de händelser Beltrán är dömd för utspunnit sig på det sätt som domstolen valt att hålla för sannolikt, men måste konstatera att rättsväsendet utpekat Beltrán som skyldig, och den som hävdar motsatsen måste ha väldigt mycket på fötterna. Oskyldig tills motsatsen är bevisad, men därefter skyldig. De flesta dömda brottslingar hävdar att de är oskyldiga, det finns inte per definition större anledning att fästa tilltro till just Titos oskuldsbedyranden.

Trots Jenny Beltráns höga utbildning är det svårt att följa hennes osammanhängande och illa skrivna text, det förefaller mig ganska tydligt att den är skriven i affekt, vilket borde varit ännu ett skäl till att kanske låta henne finna en annan arena än ett offentligt och modererat debattutrymme på Newsmill. Nu tror jag dock inte att det är saklighet och objektivitet som driver Newsmill, så särskilt förvånad är jag inte. Ett av de faktiska sakskäl som jag förmår skönja i hennes inlägg rör just terapimetoden, som hon menar att kriminalvården på eget bevåg kopplat till möjligheten att släppas ur fängelset med fotboja. Hon menar att kriminalvården nekat hennes make vård med fotboja för att han valt att inte delta i terapiprogrammet, något som hon menar inte är ställt som lagkrav. Det må vara i huvudsak riktigt, och det är till och med möjligt att den så kallade ros-terapimetoden inte är särskilt bra, men det är inte heller det som tas upp i artikeln, den handlar enkom om ett ganska osakligt och osammanhängande försvar av den ”stackars” Tito.

Mellan raderna skymtar fram en person som enligt Jenny Beltrán ”upplever trakasserier varje dag”, behöver akutvård, livsviktiga mediciner, karvar ut sina egna tänder med en kökskniv, kräver många brev och telefonsamtal till vårdinrättningar, bland annat för att kräva in fem intyg från ortopeder (vad var det för fel på de fyra första?), har gjort otaliga överklaganden och JO-anmälningar för att ”kräva sina rättigheter”. Under sin häktning i väntan på Riksåklagarens prövning om resningstillstånd polisanmäldes Beltrán för hot mot tjänsteman. Under sin vistelse på Salbergaanstalten dömdes han för olaga hot efter att ha hotat en medfånge till livet. Är det här en person som råkat fruktansvärt illa ut i en illa fungerande kriminalvård, vilket naturligtvis Jenny Beltrán hävdar, eller är det en person som i varje givet ögonblick hävdar en icke befintlig rätt att slippa sin påföljd och försöker försvåra för kriminalvården? Det skulle också kunna vara sant, klart av Jennys inlägg är att Tito bland annat som sagt vägrar terapibehandling, benhårt vidhållande sin oskuld. Det kanske inte bara är en enligt Jenny och Tito diskutabel terapimetod som Tito aktivt motsätter sig. Jenny avslutar med att kräva respekt för allas likhet inför lagen. Den principen kan vi alla anhängare av ett demokratiskt och rättssäkert samhälle skriva under på. Den innebär också att allas likhet gäller inför kriminalvården. En dömd brottsling ska ha rätt till läkarvård och en säker kriminalvård, men inte särskilda rättigheter för att han tidigare tillhört någon slags ”jet set”.

Det är svårt att erkänna ett brott man inte begått, hävdar Jenny Beltrán, men sanningen är att det i en abstrakt mening är mycket enkelt. Det är dock fortfarande i den svenska rättsapparaten svårt att i två instanser dömas till ansvar för ett brott man inte begått.

Tito Beltrán beviljades i slutet av februari möjligheten att avtjäna resterande påföljd med fotboja i hemmet.

FAKTA

Det här är ROS-terapi

Behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män. Programmet används i kriminalvården sedan 2002 och kommer ursprungligen från Kanada.
MÅLGRUPP: Män dömda för alla typer av sexualbrott.
METOD: Gruppsessioner med rollspel och uppgifter som ska lösas och/eller individuell behandling. Ett exempel på en uppgift är att den dömde ska skriva ett fiktivt brev till sitt offer.
INNEHÅLL: Programmet är uppbyggt kring fem komponenter som alla är relaterade till vad forskningen visat är riskfaktorer för sexuellt våld:
* Kognitiva förvrängningar och behandlingsstrategier
* Intimitet, relationer och social förmåga
* Empati och medvetenhet om offret
* Att hantera känslor
* Avvikande sexuella fantasier och sexuell upphetsning
OMFATTNING: 18 veckor, 56- 60 tillfällen, sammanlagt 108 timmar i grupper om 6- 8 deltagare.

Bakgrund

[SvD1][SvD2][SvD3]

[Om ROS-terapin]

Länkar

Kriminalvården

Annons

Written by Then Swänska Argus

04 mars 2010 den 06:00

Publicerat i Debatt

Tagged with , , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] I högsta grad part i målet March 2010 4
    […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: