Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Maskoten Maradona

with one comment

Argentina försvann utan buller och bång ut ur fotbolls-vm, på förhand favorittippade. Man inledde också turneringen starkt, även om det mesta av snacket kring laget handlade betydligt mer om den säga vad man vill men karismatiske coachen Diego Armando Maradona än lagets prestationer på planen. Ja, och så pratade man om Messi, förstås, världens bästa spelare.

Vad Maradona hade var förmågan att entusiasmera laget, stimulera stjärnspelare och få dem att känna stolthet och ansvar över att representera sitt landslag, och inte minst att ”sköta snacket” vitt och brett. I medgång. Men när motgången kom, här i form av ett disciplinerat, kyligt och väl förberett Tyskland, var fanns Maradona då? Varken spelare eller ledare stod då längre upp för det man varit så ivrig med att framhålla så länge det gick bra. Föga överraskande, snacka går ju, och så länge det går bra kan man bre på och hoppas att ingen märker att det inte finns mycket där bakom. För inte var det för sitt fotbollskunnande på taktisk nivå, för sin förmåga att bygga lag och sina fotbollsidéer som Maradona fick jobbet som coach för Argentinas landslag. Det var för sin verkan som galjonsfigur och den aura av stjärnglans hans namn fortfarande är omgiven av. Andra fick stå för själva fotbollskunnandet, den forne stjärnan för att elda på stjärnorna. Det visade sig att det inte höll hela vägen, och det ska fotbollsvärlden vara ganska tacksam för.

Beträffande storspelaren Messi så var hans VM inte så misslyckat som många vill tycka. Inga mål, men han gjorde vad han kunde. Jag instämmer i Stuart Baxters analys: Messi är stor – den störste – i kraft av sina insatser i Barcelona, men där finns en lagstruktur och en spelidé som är mycket väl utvecklad och genomförd. Messi och alla andra lagdelar vet vad de ska göra och när. Argentinas landslag såg stundtals ut som en samling stjärnor som blivit uppmanade att ”gå in och göra sin grej”. Det kan gå riktigt bra, men vad händer när det inte gör det? Då blir det 4-0 i baken.

Annons

Written by Then Swänska Argus

04 juli 2010 den 10:57

Publicerat i Sport

Tagged with ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] The busiest day of the year was July 4th with 55
    views. The most popular post that day was Maskoten Maradona.
    […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: