Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

VM-finalen

leave a comment »

Det har gått några dagar sedan finalen i fotbolls-vm. Spanien tog hem spelet, efter en jämn och tät match mot Holland. Båda lagen att betrakta som uppstickare i den meningen att inget av dem vunnit vm tidigare.

Det var inte förrän sent i förlängningen som Holland tappade koncentrationen så pass att Spanien kunde göra ett mål och ta hem segern i detta ett av världens mest prestigefulla och penningstinna sportevenemang. Tyvärr inte utan en hel del osportsligt uppträdande framförallt av motståndarlaget Holland, som öste ovett över domaren såväl före som efter slutsignalen. Med undantag för en frisparksavblåsning när en spanjor lyckades lägga sig utan att faktiskt ha blivit ens vidrörd och en missad hörna som Holland borde ha tilldömts kunde inte domarteamet lastas för några vidare större misstag i matchen, som Holland ville ha det till. Övermaga upprörda holländare klagade vilt efter den missade hörnan och en i deras tycke ignorerad frispark, båda i matchens slutskede, som man naturligtvis i efterhand anser ”kanske skulle ha ändrat hela matchbilden”. Man väljer då att glömma att två av domarens allra största och tydligaste vägval var att behålla det röda kortet i fickan för en oerhört ful kapning bakifrån och en veritabel karatespark rakt i bröstet på en spanjor, båda i första halvlek. Två – rättmätigt! – utvisade holländare hade nog givit en radikalt annorlunda matchbild!

Arjen Robben hade spelat ett mycket starkt vm men kom till stora delar bort i finalen. Efteråt uppvisade han mycket dåliga förlorartakter och uttryckte surmagade klagomål mot domaren, givetvis utan att nämna sina egna två missade frilägen samt att han själv av samme domare friades i en situation som dömd enligt regelboken otvetydigt skulle renderat Robben ett gult kort – vilket skulle ha blivit hans andra i matchen, och utvisning.

Båda tv-kanalernas vm-sändningar fick utstå en hel del kritik, även den i stora delar rättmätig. Det är mycket ritande, statistikande, tyckande, babblande, ”hö-hö-ande”, och ofta påfallande lite substans. Man pratar också väldigt lite om känslor och emotionell drivkraft, trots att dessa lätt kan ses vara mycket starka i spelet ute på planen. Det var uppfriskande med en person som Stuart Baxter i studion, som faktiskt till stor del struntade i uppställningar, spelsystem, passningsvägar och ytor i sina analyser, utan pratade om inställning och känslor. Det behövs mer av det, på plan men inte minst i tv-studion! Men, känslorna måste kanaliseras åt rätt håll. Om Holland fokuserat sin energi fullt ut på spelet i stället för att tillåta sig enorma energiläckage i utbrott mot domarteamet, så hade även det kunnat ge en annan matchbild.

Om spelarna – eller ännu viktigare: tränarna! – helt enkelt kunde spela rent skulle det inte behövas extra domare som kunde ”göra fel”! Men det skulle förmodligen vara en större omställning för fotbollen än att operera in chip i bollen och rekrytera två domare till per match, så det har man nog inte mod till. Sorgligt!

Written by Then Swänska Argus

14 juli 2010 den 19:58

Publicerat i Sport

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: