Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Tarotmedium misslyckas i tv

leave a comment »


I detta gamla klipp från ”Insider” med Robert Aschberg misslyckas en tarot-dam kapitalt med att pricka in vilka böcker som döljer sig i slutna lådor. Christer Sturmark från Humanisterna erbjöd 100.000 kr om hon prickade 12 rätt av 15. Resultatet, noll rätt, är väl snarare sämre än den slump tarotmediet i fråga inte anser existerar.
Som vanligt kan mediet först i efterhand tala om vad som gör att testet inte lyckas, i det här fallet att hon inte läst böckerna. Hon har fått veta i förväg hur testet ska gå till och vilka böcker som ska ingå, men inte förrän hon misslyckats kan hon identifiera problemet att hon inte läst mer än en av böckerna. Och hon lyckades inte hitta den heller, för den delen, så det är väl frågan hur mycket det hade hjälpt. Poängen är att hon fått veta och godkänt förutsättningarna, och tror sig i efterhand ha rätt att underkänna dem. Och varför går det inte att pricka in böcker om man inte läst dem, men väl att prata med andar man aldrig träffat?
Tyvärr är det så i de flesta fall när det gäller ”det okända” att devisen är ”NOT seeing is believing.” Människans önskan att ”tro på” något, och att vara vänliga människor till lags, är så stark att den stundtals förblindar. Från VoF:s sidor citerar jag följande berättelse:

Randi gjorde en tv-serie med namnet Psychic Investigator, där man undersökte påstådda andemedier. Han var särskilt fascinerad av en man som var övertygad om att mediet var äkta. Randi hade seansen på band och en avskrift.
”Jag förstår inte varför du inte ser att hon är på riktigt,” sade mannen. ”Hon hade ju rätt, och hon visste vad min döda mor hette.”
”Hade hon verkligen så rätt?” frågade Randi.
”Jajamen, hon hade rätt på pricken i allt. Hon sa namnen på alla direkt.”
Randi tog fram avskriften. Det visade sig att mediet sagt 34 namn innan hon fått napp.
Mannen bleknade en smula.
Jamen, hon kunde namnet på min döda mor, och det kan hon bara inte veta.”
”Är du säker på det?”
”Jajamen.”
Randi visade utskriften igen och mannen läste:
”Mediet: Det står en äldre kvinna bakom dig.
Mannen: Åh, det måste vara min döda mor Elisabeth som står där.”
Han läste tyst texten, om och om igen. ”Spelar ingen roll,” sade han till slut. ”Jag är helt övertygad om att hon är ett riktigt medium.”

Annons

Written by Then Swänska Argus

18 september 2010 den 10:35

Publicerat i Vetenskap

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: