Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Spara språket

leave a comment »

Världen behöver engagerade människor, som brinner för en sak, tar ställning och inte räds att bli emotsagd. Men för att vi alla ska kunna göra det i demokratisk anda i ett öppet samhälle krävs att vi inte devalverar språket, kärnan och innehållsbäraren i vårt sociala utbyte med våra medmänniskor.

Fältbiologen Salomon Abresparr bär på ett beundransvärt engagemang genom sitt arbete som informatör för Fältbiologerna. Det är ibland nödvändigt att överdriva, tillspetsa eller hårddra för att nå ut i bruset, för att höras i den strida ström av skval, infotainment, åsikter och tyckanden som flödar i alla upptänkliga media varje sekund, men att hamra in ”mord” när det gäller vandalisering av träd är att gå för långt.

I Brottsbalken står att läsa ”Den som berövar annan livet, döms för mord”. Ett mord sker om någon med uppsåt dödar en annan människa. Och även om man älskar naturen och värnar träden, så är det inte mord att döda träd. Och det kan mycket väl vara välfunnet att kalla det för ”trädmord” för att väcka opinion, men det är också respektlöst för exempelvis de anhöriga som drabbats av mord. De förtjänar inte att få sin förlust likställd med vandalism. Att gå på om dessa hemska mördare, som Abresparr gör på SVT. debatt, är i sak riktigt, men det språkbruk han väljer riskerar att devalvera språkets värde, och vad kanske värre är, alienera människor från en behjärtansvärd och god sak.

[Aftonbladet]

Annons

Written by Then Swänska Argus

04 september 2011 den 17:49

Publicerat i Debatt, Språk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: