Then Swänska Argus

Argus ögon blickar ut mot omvärlden – och förundras!

Förväntningar på skam

with 4 comments

Natalia Kazmierska

Natalia Kazmierska

Jag hade inga större förväntningar på Natalia Kazmierkas första kolumn i Aftonbladet. Det har jag aldrig på kolumnister, framför allt inte i Aftonbladet. Men det visade sig att mina negativa förväntningar faktiskt kom på skam, vilket är glädjande förstås.

Kazmierskas tar upp bloggaren Jesper Nilssons bloggpostade mobilfilm, där han smygfilmat två poliser under tjänsteutövning, som kanske går lite långt i sin behandling av sagde Nilsson. (Eller gör de det? Jag har inte sett filmen.) Frågan som Kazmierkas ställer sig är vad som ligger bakom det i bloggkommentarerna framträdande polis- och myndighetshatet. Jesper Nilsson är en priviligierad medelklassyngling som har råd med en mobiltelefon för omkring 6.000 kr men tycker inte att plankakommunala färdmedel är att anse som smitning utan som ett ”alternativt sätt att resa” (men han kanske å andra sidan inte har betalat för sin telefon heller…?). Hans verklighet är långt ifrån de förorter där misstron mot myndigheterna, berättigad eller ej, är så stor att inte ens brandkåren får utföra sitt arbete i lugn och ro utan blir utsatta för attentat i sin myndighetsutövning för medborgarens väl. Jag kan inte avhålla mig från att i sammanhanget citera Kazmierskas avslutning:

Här breder sig ett – ibland befogat – snuthat ut sig så snabbt att ingen förmår sätta stopp. Om polisen slapp jaga­ liberala webbdesigners i tunnelbanan på Södermalm skulle de få mer tid att göra något åt det.

Annons

Written by Then Swänska Argus

02 mars 2010 den 10:23

Publicerat i Debatt

Tagged with , ,

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, men ”sluta jaga” måste väl då innebär att polisen inte ska leka biljettkontrollanter längre? Med poliser som sysslar med brott istället för intäktssäkring och en kollektivtrafik som satsar på… trafik istället för kontroll (avgiftsfritt nån?) så har vi kommit en bra bit på vägen

  JJohan

  02 mars 2010 at 14:18

 2. […] skriver: Skandalen ”Gategate” har skapat stor debatt om två tjurskalliga poliser på Hornstulls […]

 3. Tips: Se filmen och historien på Jespers blogg (googla Jesper Nillsson + polis + hornstull). Läs sen Kazmierkas krönika igen. Läs sen det här: http://rodalinjen.wordpress.com/2010/03/02/samtidigt-tjugo-stationer-bort-pa-roda-linjen/

  Röda Linjen

  02 mars 2010 at 15:04

 4. I sak så är förstås Kazmierskas slutkommentar inte riktig; det är inte polisen som jagar plankare på SL. Men som bild tycker jag den var ganska anslående. Det är nyttigt att uttrycka sig en smula drastiskt ibland. I vart fall om det riktar strålkastarljuset mot det som förtjänar att belysas, och det kan man i och för sig fråga sig om det verkligen gör i det här fallet. Vad jag far efter är att det skulle vara skönt att se samma indignation i inläggen om till exempel det att ungdomar i förorten hellre kastar sten på brandkåren och vägrar vittna i brottmålsrättegångar av rädsla för att bli misshandlade av sina gäng”kamrater” som man nu uppvisar över att ”liberala webbdesigners” plankar i tunnelbanan. Att själv vägra betala är inte en legitim argumentation för avgiftsfri kollektivtrafik, det påstående är bara ett lamt försök att maskera sitt osolidariska smitbeteende som politisk aktivism. Att jag tycker att dina pengar ska tillhöra mig ger mig inte rätt att ta dem.

  thenswanskaargus

  02 mars 2010 at 16:47


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: